Woningnood

20 april 2018

Tuinieren is goed voor lichaam en geest, het houdt je in beweging en fit. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen mensen die veel in de tuin werken niet alleen ouder worden maar ook gezonder oud worden. Het opruimen, snoeien, spitten en vegen houdt je lichaam soepel. Over dat laatste wil ik graag iets met u delen; we houden van een opgeruimde, aangeveegde tuin, althans de meesten onder ons. Zelf heb ik er een beetje moeite mee, behalve dat vegen niet mijn hobby is, vind ik zo’n schone tuin weinig natuurlijks hebben. In een tuin horen bladeren en takjes te liggen, een beetje onkruid kan ook geen kwaad zolang het niet de hele tuin overneemt.

Wie ook niet van vegen houdt is de egel. De egel is een rommelkont en houdt van opgehoopte bladeren, oud haardhout in een vergeten hoekje en dichte begroeiing waar slakken en wormen te vinden zijn. In een schone, opgeruimde tuin is weinig voedsel te vinden en ook geen beschut plekje waar de egel een nest kan maken. Tuincentra verkopen steeds meer accessoires voor de tuin dus ook voor een egel met woningnood zijn er tegenwoordig huisjes te koop. Onze tuin is ook niet egel-proof helaas; de man des huizes is een erg enthousiaste ‘’keerder’’; zo noemen ze vegen in Zuid-Limburg; hij wordt er blij van. Toch ga ik een poging wagen en een egel huisje onder de heg neerzetten; de tuin van de buren is een waar walhalla voor de egel, want na de verbouwing nog niet opgeruimd en ingericht. Of het huisje binnenkort bewoond zal zijn kan ik hier niet meer melden want dit is de laatste Groene vingers die ik voor de Leydenaer schrijf.

Op mijn website kunt u gewoon verder lezen en op de hoogte blijven van nieuwtjes en tips. Komende weken kunt u ook gebruik maken van de Groen10  mei-maand aanbieding: een quick-scan van uw tuin met een uitgewerkte schets op maat met beplantingsadvies voor een mooie prijs. Maak een afspraak en dan spreken we elkaar toch nog!

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Ontvang een melding in je mailbox als er een nieuw bericht wordt gepubliceerd