Vijver issues

29 september 2017

Zodra we thuis komen van werk, een weekend oma en opa of een weekje weg; altijd lopen we even door de tuin en eindigen steevast bij de vijver. Niet lang geleden waren wij niet de enigen die interesse in de vijver hadden. Wekenlang stapte er dagelijks een reiger statig door de tuin. Hij of zij had trek in ontbijt of lunch en bij ons stond altijd hetzelfde op het menu: goudvissen, zilver- en goudwindes en als toetje een heerlijke shubunkin. Sinds daar een niet van echt te onderscheiden reiger staat, kunnen we veilig van huis. Niettemin blijft het een lelijk ding, een noodzakelijk kwaad.

Alg
Vorige maand gaf de vijver ineens een dramatische aanblik. De vissen zwommen half boven water, happend naar lucht. Het water was ondoorzichtig groen geworden. We waren ruim een week weggeweest, wat was er gebeurd? Hier moest snel gehandeld worden; na een uur vers water toevoegen met de tuinslang, zwommen de vissen weer vrolijk rond. Daarna zijn we een week in de weer geweest met de aanwas van alg die plotseling enorm was toegenomen. Combinatie van te weinig zuurstofplanten, die waren bleek achteraf, vergaan tijdens de vorstperiode, en het mooie weer waardoor de temperatuur van het water snel steeg. Enfin, het leed is geleden, het water is weer helder en de vissen kunnen elkaar weer vinden.

Hendrik
Het is een stukje mini-natuur in de tuin, dit plasje water van anderhalf bij ruim één meter. De oeverplanten bloeien om de beurt, de waterlelie is bijna zo ver. Libellen en waterjuffers in felroze en blauw zwermen boven het water. De windes zijn echte muggenjagers, regelmatig horen we een plons en springt er eentje uit het water. Ze zijn enorm snel en wendbaar. Dit in tegenstelling tot de nieuwste bewoner van de vijver, Hendrik. Hendrik presteert het om een groot deel van de dag onbeweeglijk aan de kant van de vijver te zitten, half in het zonnetje, oogjes bijna dicht. Wanneer hij een kat ziet naderen duikt hij het water in en hangt daar dan met zijn kopje boven water te dobberen. Het leven van een pad is zo gek nog niet!