Een verrassing in een Zweedse tuin

6 december 2017

Tot 2 jaar geleden was Zweden onbekend terrein voor mij. Nu er familie woont zijn we regelmatig te gast. Je wordt er vanzelf sportief; je kunt er heel goed skiën, een sledetocht met husky’s maken, of met snowscooters door het prachtige, verstilde en verlaten landschap rijden. In de zomer roeien of kanoën we op meren, maken wandelingen of bezoeken een mooie stad. Rondom het huis ligt een hectare grond grenzend aan het meer. “Wat zullen zwager en schoonzus met zoveel tuin gaan doen?” was natuurlijk mijn eerste gedachte. Niet zoveel, is het antwoord.

Tuinieren in Zweden heeft een andere prioriteit, weet ik inmiddels. Wanneer je zoveel meters grond hebt en woont aan een meer, is ruimte, privacy en uitzicht veel belangrijker dan een mooi aangelegd perceel. Het getut met planten in potten en inrichten van borders wordt een beetje meewarig aangehoord door mijn schoonzus en zwager en hun Zweedse buurvrouw. Zij hebben vooral gras, berken en wilde bloemen in hun tuin. Zonder te cultiveren is het een harmonieus geheel. Een prachtig plaatje zowel in zomer als winter wanneer alles een wit silhouet heeft. Tuinieren is dus vooral grasmaaien met de zitmaaier (favoriete bezigheid van de jongste zoon) en de aanwas van bomen in de hand houden omdat die het uitzicht op het water belemmeren.

Vorig jaar ontdekte mijn zwager een veldje cantharellen achterin zijn tuin. Dit was een grote verrassing waarmee hij zelfs bij de buren bewondering oogstte. Wilde paddenstoelen eten is populair in Zweden en ze komen in grote getalen voor, maar cantharellen zijn wel de Rolls Royces. Met laarzen aan en een mandje in de aanslag worden de paddenstoelen voorzichtig onder het gras en bladeren opgegraven. Goed schoonborstelen, beetje peper en zout erbij en dan kort bakken in olie…. Heerlijk! Voor wie nieuwgierig is geworden; google eens ‘the lodge Torsby’.

 

 

Op de hoogte blijven?

Ontvang een melding in je mailbox als er een nieuw bericht wordt gepubliceerd