Groen in de stad

31 maart 2017

Vorig weekend was ik in Lissabon. De stad ligt prachtig aan een brede rivier die uitloopt in een baai. Ik heb genoten van het mooie weer, de vriendelijke mensen en het heerlijke eten. En ik heb gezocht naar wat groen. Het was er wel; een klein boompje naast een deur, een dapper plantje in een vensterbank 3-hoog. De stad is een stenen massa; er is bijna geen groen te zien. Een paar kleine parken, een enkele boom, maar in sommige wijken wonen duizenden mensen bovenop elkaar zonder groen in de nabije omgeving. De aanwezigheid van veel water compenseert wellicht het gebrek aan groen.

Tokyo
Voor een beetje groen is weinig ruimte nodig. In Tokyo zag ik hoe inventief mensen kunnen zijn. Op het eerste gezicht lijkt deze metropool een betonnen jungle, maar wanneer je door de stad wandelt en om je heen kijkt zie je overal groen. In potten naast de voordeur groeien complete tuinen. Vensterbanken staan in bloei. Strookjes openbaar groen langs wegen worden door bewoners aangeplant en onderhouden. Het wordt met zorg geschoffeld en gekoesterd. Ik heb er met bewondering en een beetje ontroerd naar gekeken. Een stad lijkt vriendelijker met al dat groen in kleine hoekjes. Als mensen iets met groen doen, doet groen ook iets met mensen.

Leiden
In Leiden zie ik steeds meer groen naast voordeuren en in boomspiegels. Dat is ook broodnodig want onze stad heeft weinig natuurlijk groen, enkele kleine parkjes en het groen langs de Singels. Daar moeten we het mee doen. Kijk eens naast de voordeur en rond de bomen in de straat, misschien is er nog een plekje voor een stokroos, een stekje lavendel of een ooievaarsbek. Kleine moeite, groot plezier!