Merel-man

3 maart 2017

Iedere dag meldt hij zich, de merel-man. Hij eet het liefst bruin brood, kieskeurig als ie is. Hij deelt zijn ontbijt soms met zijn vrouw maar het liefst eet hij alleen. De restjes zijn voor de roodborst en de mus, zij wachten rustig af in de haag of op het dak van de schuur.

Menu
Over enkele weken ligt zijn ontbijt niet meer klaar. Dan mag hij weer zelf zijn eten bij elkaar scharrelen. Wormen, slakken en rupsen staan op het menu, en insecten die op bloeiende planten afkomen. Vingerhoedskruid, duizendblad en de vlinderstruik zijn enthousiaste bloeiers die veel insecten aantrekken met hun geurige nectar. Bessen dragende planten en bomen doen het ook goed bij vogels, zoals het krentenboompje, de kornoelje, de lijsterbes en de vlierbes.

Motto
Behalve bij de merel-man is de tuin ook erg in trek bij de vier buurtkatten. Altijd op je hoede zijn is dus voor hem van levensbelang. Het schuurtje, de laurierhaag en de esdoorn zijn dankbare vluchtplekken voor de vogels die de tuin bezoeken. In de laurierhaag is het straks een drukte van belang; zien en gezien worden is het motto. Is er een match, dan is diezelfde haag een mooi beschutte plek voor een liefdesnest.

Melodie
De esdoorn biedt met zijn doorzichtige kruin weinig beschutting maar is wel de ideale landingsplek voor bijvoorbeeld de Vlaamse gaai en de huismus. Zo’n boom in de tuin geeft overzicht èn is een mooie locatie voor het dagelijkse ochtendlied van de merel-man. Of het werkt bij de vrouwtjes weet ik niet, maar mijn hart heeft hij wel gestolen met zijn prachtige melodietjes.