Klimop? Verboden!

21 januari 2017

Hoveniers zijn er dol op, maar het is erger dan onkruid. Eenmaal geworteld kom je er niet meer vanaf, behalve met grof geweld. Bloed, zweet en tranen.

Nee, ik heb het niet over zevenblad. Dit gaat over de klimop, oftewel Hedera helix. Een plant die gedijt in zon en schaduw, kortom de ideale tuinplant.

Hedera is ook de klimplant die in enkele maanden een lelijke schutting of muur groen bedekt, de kliko uit het zicht haalt en voor privacy zorgt in de tuin. Helaas wil de plant altijd meer. Meer schutting, meer muur. Hij slingert zich rond de regenpijp en tussen de dakpannen. Het is de schrokop onder de klimplanten.

Fruitmuur
Een mooi en lekker alternatief is fruit tegen de muur. Verschillende soorten appel en peer zijn als leifruit verkrijgbaar, een zonnige plek is wel een vereiste. Bijen en vlinders zullen ook blij zijn met deze keus! De braam doet het ook goed tegen een schutting of schuur maar moet wel met strenge hand in toom gehouden worden. De meterslange uitlopers kunnen snel gaan woekeren.

Minder zon? Dan is de klimhortensia of de kamperfoelie een prima keus. Haagbeuk of laurier kunnen een mooie groenblijvende afscheiding vormen, waar vogels graag in nestelen.

Groen accent
Natuurlijk blijft Hedera helix een verleidelijke keuze. Het geeft direct een mooi groen aangezicht in de tuin, met name in de winter. Buxus, niet woekerende bamboe en camelia zijn stoere planten die Hedera prima kunnen vervangen. In mijn wintertuin zijn zij het groene accent.