Jam

25 mei 2017

Niet meer dan 4 plantjes op een vierkante meter. In Boskoop op de tuinbouwschool, zo’n 60 jaar geleden, heeft pa dit geleerd. In die tijd heel gewoon en commercieel gezien een gouden regel. De hovenier had weinig planten nodig voor zijn ontwerp. Maar, de klant had binnen de kortste keren een tuin vol onkruid en hield meestal zelf niet van schoffelen. Een onderhoudscontract voor de tuin was dan snel afgesloten. Zo leverde ieder tuinontwerp een trouwe klant op. Ging de klant verhuizen dan werd er vaak opnieuw een tuin aangeplant. Pa vertelt er graag over.

Fruit
Het tuinieren zit hem nog steeds in het bloed. Groenten en aardappelen die zij thuis wekelijks eten kweekt hij zelf. In de tuin is ook veel plaats gemaakt voor het kweken van fruit. Dit fruit vindt gretig aftrek in de familie want ma maakt er heerlijke jam van. Bramen- bessen- frambozen- kruisbessen- en pruimenjam. De rode bessen jam is favoriet bij de mannen in huis. Zelf vind ik de pruimenjam het lekkerst. Er wordt ook druk geruild en onderhandeld tussen de jam-etende familieleden, vooral als de voorraad jam aan het eind van de winter opraakt

Grootgrondbezit
Al decennia lang heeft pa een grote moestuin. Dit jaar heeft hij onder zachte dwang enkele vierkante meters ingeleverd. Hij houdt nog een aardige lap grond over met een kasje waarin hij alles zaait. De moestuin was zo groot dat hij in de familie al snel de titel ‘ grootgrondbezitter’ kreeg. De tuin is nu kleiner maar vraagt nog altijd veel toewijding. Binnenkort is hij weer drie dagen per week aan het werk. Het houdt hem actief en gezond. Wij hopen ook dit jaar weer op een goede oogst!