Hoe houd je een vijver schoon zonder pomp?

12 januari 2018

,,Een vijver zonder pomp, dat kan niet”, zei de man die bij mijn vijver stond. Aan zijn rug zag ik al dat hij het beter wist. Ik heb hem aangehoord en ben niet in discussie gegaan. ,,Over drie weken is het één groene drab”, voorspelde hij.

We zijn nu zes maanden verder en de vijver is glashelder, de 13 vissen hebben het prima naar hun zin. Hoe houd je een vijver zonder pomp helder en schoon?

Tips voor het schoonhouden van een vijver zonder pomp

1. De vijver moet niet te ondiep zijn (60-90) cm. Dit is ook van belang voor de vissen die moeten kunnen overleven in de diepte wanneer de vijver met ijs bedekt is

2. Een vijver heeft zowel zon als schaduw nodig gedurende de dag. Houd hiermee rekening bij het inrichten van de tuin

3. Kies de juiste water- en moerasplanten, bijvoorbeeld waterlelie en iris.

4. Zorg voor voldoende zuurstofplanten, zoals waterpest en bron mos

5. Geef vissen regelmatig maar niet teveel eten. Overblijvend voedsel vervuilt het water.

Vissen

Bij de aanleg van de vijver meng je leidingwater met slootwater waar veel levende organismen in zitten. Hiermee creëer je een goede bio-cultuur voor vissen en planten.

Na zes weken mogen er vissen in de vijver en heb je iedere dag een mooi plaatje om naar te kijken. Er is altijd leven in de brouwerij rondom de vijver met libellen, waterjuffers- en slakken en salamanders.

De man heb ik niet meer gesproken, misschien moet ik hem nog eens uitnodigen voor een kopje koffie op het terras. Samen kijken naar de vissen.