Groen schoolplein

25 mei 2017

Het is tegenwoordig vaak in de media; het groene schoolplein. Het journaal wijdde er onlangs een heel item aan. Steeds meer scholen willen het veelal betonnen schoolplein omtoveren in een groene speelplaats. Een stukje natuur waar kinderen van 4 tot 12 jaar worden gestimuleerd om te spelen en te ontdekken, creatief te zijn. Een plan is snel gemaakt en wensen zijn er ook volop bij ouders, kinderen en leerkrachten.

Uitdaging
Zelf ben ik sinds kort betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw schoolplein waarvan de uitvoering dit najaar zal plaatsvinden. Ideeën en wensen van ouders, leerkrachten en kinderen worden zorgvuldig naast elkaar gelegd. Veiligheid en duurzaamheid zijn belangrijk bij het maken van een ontwerp. Het zal een uitdaging worden om een schoolplein te creëren dat functioneel is en weinig onderhoud vergt. De school moet de nieuwe buiten-speelruimte grotendeels zelf financieren. Dit wordt misschien wel de grootste uitdaging.

Vroeger
Op het nieuwe groene schoolplein zullen kinderen gestimuleerd worden om de ruimte actief te gebruiken. Sluipen, verstoppen, voetballen en klimmen. Spelen in het zand, rennen over heuveltjes en boomstronken. Buizen waar je doorheen- en overheen kunt lopen. Tikkertje- en verstoppertje spelen krijgt dan een heel andere dimensie. Mijn schoolplein vroeger had een hinkelbaan en drie knikkerputjes. Maar je kon er wel heerlijk rolschaatsen!