Het geheim van een mooie tuin

6 december 2017

Een mooie tuin is voor iedereen en overal mogelijk, is mijn motto. Een mooie tuin is in de eerste plaats een tuin die bij de bewoner past. Een tuin die in balans is, met voldoende groen en een plekje om te ontspannen en te genieten van het groen om je heen. Heb je geen groene vingers of weinig tijd voor onderhoud, kies dan voor makkelijke planten. Dit zijn planten die niet woekeren, geen speciale grond nodig hebben en niet of nauwelijks gesnoeid hoeven worden. Enkele tips:

  • Rozen zijn prachtig maar moeten op de juiste manier gesnoeid worden.
  • Bamboe fargesia zijn mooie, groenblijvende planten die structuur geven in een tuin en woekeren niet.
  • Hortensia’s en buxus moeten goed gesnoeid worden om mooi in vorm te blijven
  • Klimop of andere snelgroeiende klimplanten (bruidssluier, winde, kamperfoelie) vormen snel een struikgewas waar je niet doorheen komt.
  • Ridderspoor en verbena zijn decoratief en groeien snel maar hebben door hun ranke hoogte goede ondersteuning nodig. Ze zijn bovendien gevoelig voor schimmel.
  • De klimhortensia is een van mijn favorieten; deze stevige, stoere klimmer biedt een schuilplaats aan veel vogels en kan prima in de schaduw geplant worden.
  • Hosta en lupine zijn populaire border planten maar slakken zijn er helaas ook gek op.

Wil je een border aanleggen in je tuin kies de planten dan zo dat de tuin in ieder seizoen aantrekkelijk is. De Japanse anemoon is een mooie herfstbloeier die met weinig zon tevreden is. Vrouwenmantel is een makkelijke bodembedekker die het zowel in zon als schaduw goed doet, het frisgroene blad en de zachtgele bloemen komen in iedere border tot hun recht. Duizendblad en zonnehoed zijn makkelijke planten voor een zonnige plek en komen in veel kleuren voor, van zachtgeel of wit tot felrood. De uitgebloeide bloemen geven ook in de winter een mooi beeld. Combineer grassen met vaste planten en let op bladvormen en bloeiwijzen. Deze maand kunnen er nog bollen geplant worden. Zet ze in groepjes en op kleur bij elkaar of laat de bollen als een lint door de border slingeren als daar ruimte voor is. Wil je een goed advies of een compleet nieuw plan voor je tuin? Bel me of stuur een email, ik kom graag langs om de mogelijkheden te bespreken!

 

 

Op de hoogte blijven?

Ontvang een melding in je mailbox als er een nieuw bericht wordt gepubliceerd