Druiven oogsten

6 december 2017

Oogsten
Na het plukken van de laatste tomaten en paprika’s op het balkon, heb ik hulp nodig bij de volgende oogst. De druif (Boskoop variëteit) die zich al een kleine twintig jaar rond de balustrade slingert, heeft weer een overvloed aan trossen geproduceerd. Met hulp van de jongste puber lukt het om de meeste trossen te verzamelen. Maar wat doen we met zoveel druiven die tegelijkertijd rijp zijn? Opeten en weggeven zijn altijd de eerste opties, ze smaken heerlijk maar zijn inmiddels zo rijp dat ze al hangend gisten in de zon. Als echte wijnliefhebber geniet ik van de geur die af en toe naar binnen waait.

Ongewenst bezoek
Vogels zijn er ook dol op, het is de laatste weken erg druk met eksters in de tuin. Luid schreeuwend vechten ze om de afgevallen druiven die langs de dakramen in de goot rollen. Na het oogsten en consumeren van al dit lekkers wacht ons nog een ander karwei; de dakgoot moet leeg geschept worden. Ieder jaar raakt de goot verstopt door het vele afval van de druif. Blad en overrijpe druiven verzamelen zich in de goot met een waterval en lekkage tot gevolg, wanneer het flink regent. Ook hier geldt: bezint eer gij begint. Een druif is erg decoratief, zorgt voor schaduw en privacy in de tuin met als bonus het heerlijke fruit in de nazomer. Maar let op; een druif groeit buitengewoon snel, hij maakt letterlijk meters en slingert zich overal naartoe. Regelmatig snoeien voorkomt dat deze woekeraar een ongewenste bezoeker wordt tussen dakpannen, hij sluipt zelfs naar binnen door een raam dat niet goed sluit.

Vers
Het restant aan druiven is uiteindelijk in de slow-juicer beland. Het apparaat stond al enige tijd werkeloos in de kast, want een blender is in de praktijk toch veel handiger. Echter die dag was het apparaat een uitkomst want pitten en schillen werden gescheiden van het sap, ideaal! Zo kon zoonlief aan de slag met de kilo’s die overbleven. Dit leverde ca. 3 liter vers sap op, lekker en gezond!