Dakterras

16 juni 2017

Vanuit het enorme raam op de 24e verdieping van ons hotel in Boston kijk ik op alle daken neer en zie talloze dakterrassen. Zo uit de hoogte lijkt het op een verzameling houten baby boxen, zonder babies maar met meubilair erin. Iedere dag ontdek ik weer iets nieuws op een dak. Zo zijn sommige straten via een looppad op de daken met elkaar verbonden. Het pad komt aan beide kanten uit bij een grote, gemeenschappelijke daktuin. “Zou dat in Amsterdam of Den Haag ook zo zijn,” vraag ik me af.

Uitdaging
Onlangs heb ik zelf een ontwerp gemaakt voor een dakterras in Leiden. Een klein oppervlak inrichten met voldoende speelruimte voor de kinderen, een ruime loungebank, opbergruimte en natuurlijk veel groen, is een mooie uitdaging. Over enkele weken is het ontwerp uitgevoerd en kan het gezin heerlijk buiten spelen, eten en ontspannen. In dit ontwerp worden vlonders met kunstgras gecombineerd, wat tegenwoordig nauwelijks van echt gras te onderscheiden is. De borders worden rondom afgewerkt met hout en de pergola zorgt voor schaduw en privacy. Planten in verschillende hoogtes en kleuren afgewisseld met fruitboompjes en kruiden maken het ontwerp af. Laat de zomer maar komen!

Alternatief
Bij het inrichten van een dakterras zijn er enkele beperkingen. Een gazon groeit echt niet op een bitumen onderlaag. Vlonders, split of kunstgras zijn dan een goed alternatief. Borders moeten opgehoogd worden zodat de planten voldoende wortelruimte hebben. Gewicht kan ook een beperkende factor zijn op een balkon of dakterras. Laat bij twijfel altijd een deskundige kijken naar de belastbaarheid van het dak.