Buiten spelen

26 maart 2018

De buitenspeelplaats waar het appartement in Berlijn op uitkijkt, is enorm en wordt vroeg in de ochtend al bevolkt door een grote groep kleuters. Als een documentaire over de mini-mens trekt het schouwspel aan ons voorbij, de stem van David Attenborough zou niet misstaan als commentator. De kleintjes ravotten in hun skipak met laarsjes en hebben alle ruimte om te rennen, fietsjes of een step zie ik niet. Wat is de impact van zoveel ruimte en natuur op een groep 4-jarigen? Dat varieert van braaf samen schommelen, dat waren met name de meisjes, tot het afbreken van takken van een struik want daarmee kan je zo lekker slaan. En ja, dat waren inderdaad drie jongetjes. Ik zou willen dat ik het anders had gezien in het licht van de huidige gender discussie, maar helaas.

Van een doordacht ontworpen en duurzaam verantwoord, groen schoolplein is hier geen sprake; eerder een onverharde, omheinde plek met heuveltjes en bomen, grenzend aan de school waarin robuuste speeltoestellen zijn neergezet. Het komt op mij over als een eenvoudige, low-budget speelplek die, in tegenstelling tot in ons goedgeregelde landje, niet de hoofdprijs hoeft te kosten. Duur of niet, ik heb met plezier naar de spelende kinderen gekeken. De meesten wonen in appartementen met weinig of geen buitenruimte en zijn aangewezen op parkjes in de omgeving. Dan moet zo’n groene speelruimte waar je ongestoord kan rennen en vies worden wel heerlijk zijn!

De volgende dag word ik wakker van een ronkende, zware auto onder het raam. De tuinmannen gaan de gemeenschappelijke binnentuin van het nieuwe appartementencomplex inrichten. Er staat al een hele rij lei-appelbomen, er zijn bakken neergezet waar de bewoners straks aan ‘urban gardening’ kunnen doen en er is een ruimte gereserveerd voor een heuse kas. Vandaag wordt er een stevige constructie geplaats voor twee schommels. De mannen worden gadegeslagen door een peuter in buggy met zijn moeder. Nog even en dan mag hij ook in zijn skipak over de heuveltjes rennen.

 

Op de hoogte blijven?

Ontvang een melding in je mailbox als er een nieuw bericht wordt gepubliceerd