Balkon wordt moestuin

3 mei 2017

Aardbeien mogen dan de titel ‘zomerkoninkjes’ hebben, mijn favoriete zomerfruit is de framboos en de braam. Zo lekker in de yoghurt! Vorig jaar heb ik weinig zomerfruit gekocht omdat het gewoon op ons balkon groeide. In de nieuw ingerichte tuin was geen plaats voor een moestuin, het balkon werd niet gebruikt en had voldoende zon, dus de keus was snel gemaakt. We hebben er lekker van gegeten!

Oogsten
In de moestuin plant ik wat graag gegeten wordt in ons gezin. Tomaten, snack-komkommertjes, paprika, groene pepertjes en fruit. Van opa uit Limburg kreeg ik een zak vol andijvie plantjes, ze werden niet echt groot maar de cavia’s waren er dol op! Hartje zomer konden we iedere dag oogsten: tomaten, aardbeien, en bramen. De paprika- en peperplant blijven bloeien tot eind september. Na de zomer plukken we iedere dag een handvol frambozen. Is het verbeelding of smaakt eigen fruit lekkerder?

Slakken
Een moestuin in potten en bakken is minder bewerkelijk dan een moestuin in de volle grond. Maar, er moet wel regelmatig water worden gegeven. Alles staat compact bij elkaar, onkruid heeft weinig kans en slakken zijn er niet op het balkon. Groente en fruit dat veel ruimte nodig heeft zoals pompoenen, spinazie en aardappelen zaai ik niet. Bonen, sla en knoflook daarentegen doen het prima in een pot, mits diep genoeg.

Op een tuinbeurs zag ik vilten manden in verschillende maten die water vasthouden rondom de plant, maar ook water doorlaten wanneer het veel regent. Handig en mooi! Potten met aarde kunnen erg zwaar worden. Vervang een deel van de aarde door hydrokorrels, dan wordt het balkon minder belast.

Veel succes!