Afscheid van een vogelvriend

28 februari 2018

Onze esdoorn of Acer, is dood. De boom die bijna 20 jaar in onze tuin stond zal geen nieuw blad krijgen dit voorjaar. Deze vogelvriend en bescheiden stadsboom met zijn 6 meter hoogte en doorzichtige kruin, een ideale klimboom voor de buurtkatten, zal een lege plek achterlaten in de tuin.
Een schimmel met de lieflijke naam essenvlieskelkje heeft hem de das omgedaan. Vorig jaar oogde hij al ziek, maar dachten we dat hij gewoon een wat minder jaar had; helaas, niets bleek minder waar. De schimmelziekte heeft hem geveld, hetzelfde lot staat 80% van de essenpopulatie in ons land te wachten. Dat zijn zo’n 10 miljoen bomen, een stille ramp die langzaam zichtbaar zal worden.

De boom krijgt een passend einde, hebben we bedacht. We zullen zelf de zaag hanteren en de takken en stam tot een mooi open haard formaat verwerken. Zo kan hij ons nog geruime tijd verwarmen en gezelligheid bieden.
Vandaag is het zover, de weerman heeft een laatste dag mooi weer beloofd. Koud maar zonnig, hierna komen er winterse buien en wordt het nog kouder. Vandaag moet het dus gebeuren.

Zijn opvolger staat al klaar en is gelukkig niet vatbaar voor de dodelijke schimmel. Deze hoogstam Elstar is nog jong en oogt erg petieterig naast de dode esdoorn. Een klimpartij zit er niet in voor de katten, de dunne takjes zouden het niet overleven. Toch zijn de verwachtingen hoog gespannen; ik verheug me al op appels uit eigen tuin, zelfgemaakte appelmoes en natuurlijk appeltaart.
Tot zover het verhaal van de boom die omgezaagd werd, want hij staat er nog steeds. De mooie dag die de weerman beloofd had bleek zo zonnig te zijn dat ik met manlief besloot om eerst een wandeling door de Hortus te maken. Een bomenwandeling onder begeleiding van een zeer deskundig iemand, dat wel. Ondanks de zon was het ontzettend koud en kwamen we tot op de botten verkleumd weer thuis, na een korte wandeling langs indrukwekkend oude bomen met interessante verhalen. U begrijpt het al, het afscheid van onze boom is uitgesteld. De vogels, de katten maar vooral wijzelf zijn er nog niet aan toe.

 

Op de hoogte blijven?

Ontvang een melding in je mailbox als er een nieuw bericht wordt gepubliceerd